در شیوع بیماریهای مختلف مانند بیماری های گوارشی که جزو بیماریهای غیر عفونی محسوب میشوند عوامل محیطی تأثیر بسیار زیادی دارند. تغذیه و عادات غذایی افراد در طول زندگی میتواند بر احتمال ابتلای افراد به بسیاری از بیماریها مانند اماس، آلزایمر، افسردگی، سرطان و غیره مؤثر هستند. دستگاه گوارش یکی از دستگاهها و ارگانهای مهم و حیاتی در بدن است و در صورتی که سلامت این دستگاه بدن در بهترین حالت خود قرار بگیرد میتواند سلامت ذهن و جسم را برای فرد به همراه داشته باشد.
افرادی که از بیماری های گوارشی رنج میبرند در اغلب موارد دچار ناراحتی در سایر ارگانهای بدن و همچنین برخی اختلالات روانی میشوند. در واقع این دسته از بیماریهای میتوانند بر روی عملکرد سایر دستگاهها و ارگانهای بدن تأثیر منفی بگذارند.
عوامل ایجاد بیماری های گوارشی
وقتی به بیماریهایی که میتواند در سیستمها و ارگانهای مختلف بدن (از جمله سیستم قلبی عروقی، سیستم گوارشی، کبد و غیره) بروز پیدا کند نگاه کنیم به این نتیجه میرسیم که دو عامل مهم در بروز و پیدایش این بیماریها نقش اساسی دارند؛ ژنتیک و محیط. ژنتیک عاملی است که بشر نمیتواند در آن مداخله و دستکاری داشته باشد اما در مورد عامل محیط این قضیه کاملا برعکس است و انسان میتواند با مداخله صحیح در این عامل شرایط را به شکلی رقم بزند که بتواند شانس بروز بیماریهای مختلف ار جمله بیماری های گوارشی را به طرز قابل توجهی کاهش دهد.
به غیر از عامل تغذیه که در ابتلای افراد به بیماریهای دستگاه گوارش نقش اصلی را بازی میکند میتوان از آب و هوا، خاک، دخانیات، استرس، داروها و اضافه وزن به عنوان سایر عوامل مؤثر اشاره کرد. با توجه به این که عامل تغذیه مهمترین عامل در ابتلای افراد به بیماری های گوارشی است به همین دلیل ضروری است که انسان با اتخاد یک نگرش صحیح نسبت به نوع تغذیه و عادات غذایی خود و اصلاح آن در بروز این بیماریها و سایر انواع بیماری در بدن خود پیشگیری کند.
از آنجایی که نوع تغذیه افراد در ابتلای آنها به بیماریهای دستگاه گوارش مؤثر است به همین دلیل میتوان منشأ بسیاری از بیماریها در سایر دستگاهها و ارگانهای بدن انسان را بیماری های گوارشی دانست. بروز بسیاری از بیماریها در بدن انسان کاملا وابسته به سبک زندگی افراد و مواد غذایی است که توسط آنها مورد استفاده قرار میگیرد به همین جهت بسیاری از بیماریها در سیستمهای مختلف بدن نتیجه نوع تغذیه افراد در طول دوران زندگی هستند.
تغذیه ارکان متفاوتی دارد که میتوان به زمان، محتوا و نوع آن اشاره کرد. در کنار این سه رکن میتوان به مقدار تغذیه افراد نیز اشاره کرد که از اهمیت بالایی برخوردار است. بنابراین برای داشتن تغذیه مناسب باید تمامی این ارکان به نحو صحیح رعایت شوند تا بتوان سلامت دستگاهها و ارگانهای مختلف در بدن را تضمین کرد.
تأثیر رژیم غذایی منظم در کاهش بیماری های گوارشی
یکی از عواملی که در صورت رعایت به شکل صحیح میتواند در کاهش احتمال ابتلای افراد به بیماری های گوارشی مؤثر باشد زمان تغذیه است. همانطور که افراد تمامی فعالیتهای روزانه خود را بر اساس ساعت تنظیم میکنند باید این اجازه را بده بدن خود بدهند تا بر اساس سیستم بیولوژیک خود بتواند زمان فعالیتهای مختلف را تنظیم کند. بنابراین لازم است که خوردن غذا و مصرف سایر مواد غذایی با یک نظم خاص و در ساعتهای مقرر انجام شود.
افراد زیادی وجود دارند که خارج از زمان مقرر برای صرف وعده غذایی، اقدام به خودرن مواد غذایی میکنند. این افراد حتی گاهی این کار را در ساعتهای خواب انجام میدهند که بدن آمادگی دریافت آن و اقدام برای هضم را ندارد. به همین دلیل ریسک ابتلا به بیماریهای مختلف دستگاه گوارش در این دسته از افراد بیشتر است. سریع خوردن غذا و نجویدن آن نیز یکی دیگر از اعمالی است که میتواند ریسک ابتلا به بیماری های گوارشی را افزایش دهد.
افرادی که وعده غذای خود را سریع و نجویده مصرف میکنند وظیفه جویدن را که باید توسط دندانها و قسمت فوقانی دستگاه گوارش انجام شود به قسمتهای پایینی دستگاه میسپارند و باعث میشوند که این قسمتها بیشتر در معرض آسیب و بروز بیماری قرار بگیرند. مصرف کم مواد غذایی دارای فیبر در وعدههی غذایی و استفاده از غذاهایی با محتوای چربی زیاد و مصرف گوشت قرمز یکی دیگر از عواملی است که احتمال ابتلای افراد به بیماری های گوارشی را افزایش میدهد.
هرگاه صحبت از انواع رژیمهای لاغری و بالن معده به میان میآید، بسیاری از افراد تصور میکنند که برای داشتن رژیم غذایی مناسب و حتی رسیدن به وزن ایدهآل و کاهش وزن باید وعده شام خود را حذف کنند. در صورتی که حذف این وعده از برنامه غذایی افراد میتواند باعث بروز بیماری های گوارشی شده و آسیب زیادی به دستگاه گوارش وارد آورد. بهترین زمان برای صرف وعده شام در رژیم غذایی، در فاصله زمانی حداقل 3 ساعت قبل از خوابیدن است.
نکته مهم دیگر در مورد وعده غذایی شام این است که باید محتوای چربی در این وعده غذایی به شدت کاهش پیدا کند و این وعده نباید به وعده غذایی اصلی در طول روز تبدیل شود زیرا میتواند آسیب فراوانی برای دستگاه گوارش به همراه داشته باشد. در واقع عدم مصرف غذاهای سودمند در وعده شام و استفاده از غذاهای فست فودی که بسیار پرکالری، کم فیبر و ارزش غذایی پایینی دارند میتواند ریشه بسیاری از بیماری های گوارشی در افراد باشد.
غذاهای فست فودی حاوی نیترات هستند که این ماده باعث میشود زمان نگهداری آنها در بدن افزایش پیدا کند. نیتراتها در بدن با میوگلوبین ترکیب میشوند و نیتروزگلوبین را به وجود میآورند که میتواند عوارض و بیماری های گوارشی شدید مانند سرطان معده و روده بزرگ را به همراه داشته باشد.
کلام آخر
از آنجایی که بیماری های گوارشی میتوانند منبع بروز بیماریهای مختلفی در بدن و ارگانهای حیاتی آن باشد، یکی از راههای پیشگیری از ابتلا به این نوع بیماریها این است که افراد تغییرات مثبتی در سبک زندگی، به ویژه رژیم غذایی روزانه خود ایجاد کنند و با قرار دادن مصرف مواد غذایی سودمند در وعدههای غذایی و پرهیز از مصرف زیاد چربیها و غذاهای فست فودی سلامت دستگاه گوارش و سایر ارگانهای حیاتی بدن خود را تضمین کنند.
منابع:
بدون دیدگاه